Van scheepsmaat
tot allround schipper


zeilen met een botter
das andere koek

Word vrijwilliger

Treed jij in de voetsporen van de legendarische Spakenburgse vissers en leer jij graag varen met een echte botter?

Vanaf de oprichting in 2017 ligt de focus van onze botteropleiding op het opleiden van vrijwilligers tot schipper. De generatie die zelf nog met deze botters heeft gevist, ligt ander ons. Zij hebben de generatie daarna gelukkig veel kennis en kunde meegegeven. Zonder schippers geen varend erfgoed. Door de jaren heen hebben we onze eigen lesmethoden ontwikkeld waarmee we inspelen op de variatie aan kennis en ervaring van de cursisten. Met platbodems varen is echt anders dan met een scherp jacht. Juist zij die veel zeilervaring met jachten hebben, hebben niet alleen iets te leren, ze moeten ook zaken afleren.

(c) SBMS

Ons modulaire opleidingsprogramma werkt positief op twee manieren:

  • Jij hebt als cursist duidelijk afgebakende leerdoelen per certificaat. Dat maakt dat je binnen het schippersdiploma zelf je koers mag bepalen. Afhankelijk van je inzet en aanwezigheid is het behalen van een deelcertificaat per vaarseizoen zeker haalbaar. 
  • Als museumhaven krijgen we eerder een breed aanbod van gecertificeerde cursisten. Van oudsher hadden van één schippersopleiding waar de kennis en vaardigheden van alle onderdelen geleerd werden. Voordat je dan de stap van scheepsmaat naar schipper maakt, heb je meerdere jaren opleiding nodig. Met dit nieuwe systeem zijn we in 2023 gestart. 

Ieder voorjaar starten we met theorie-avonden. In 10 weken krijg je uitleg over de historie van het botterzeilen en het dorp, het varen manoeuvreren met een botter, zeilvaardigheden, het onderhoud, de veiligheid en het varen met gasten. Vanaf april, als het vaarseizoen begint, mag je als vrijwilliger mee met de bemanning op de botter. Je wordt dan begeleid en geïnstrueerd door ervaren bemanningsleden en schippers. Is je interesse voor het varen gewekt, dan kun je later ook meevaren tijdens de DARP wedstrijden en landelijke evenementen.

,,

Neem jij de eerste stap
Wij doen de rest.
Word vrijwilliger

Scheepsmaat

De maat is erg belangrijk op een botter. Zonder maat kan de schipper niks. Het is een twee-eenheid. De maat houd continu contact met de schipper en is voorbereid op dingen die hij niet
verwacht. Ogen en oren openhouden!

Basisopleiding

  • Vaarklaar maken van de botter
  • Haven uitvaren
  • Hijsen + strijken fok en grootzeil
  • Zeilen: grootzeil en fok overstag
  • Zeilen: uitbomen fok en kluiver
  • Zwaarden bedienen
  • Haven invaren
  • Afmeren
  • Schoon schip maken

Motorschipper

Een motorschipper heeft de opleiding Scheepsmaat met succes afgerond.

De volgende stap is het zelfstandig varen met gasten. Korte tochten die 1 uur duren waarbij alleen met de fok word gevaren.

Hij of zij moet in staat zijn de botter naar een evenement te varen of terug te varen.

Evenement schipper

De ervaren motorschipper kan doorgroeien naar een evenementschipper. Je zeilt met gasten tijdens verhuur of evenementen. Je bent aanspreekpunt voor de evenementenorganisatie en stuurt een team vrijwilligers aan. 

Wedstrijd schipper

Een wedstrijdschipper is een ervaren botterschipper. Hier ligt de nadruk op kennis en vaardigheden die bij het wedstrijdzeilen horen. Dit kunnen wedstrijden met eigen bemanning zijn of met gasten. Tijdens een wedstrijd wordt er net iets meer op het scherpst van de snede gevaren. Communicatie in en tussen de boten is daarbij samen met veiligheid van groot belang.

Allround schipper

Heb je alle deelcertificaten behaald en heb je voldoende ervaring opgebouwd, dan wordt je Allround schipper. Je bent dan inzetbaar op alle posities en het voorbeeld voor anderen. 

Ja ik word vrijwilliger

en wil leren varen met een botter

Wat voor vrijwilliger wil je zijn?
Ervaring met zeilen
Specifieke vaardigheden of kennis (bv. Technisch)
Ik meld mij aan als vrijwilliger bij Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (hierna SBMS) Ik heb kennisgenomen van artikel 7 en artikel 8 van het huishoudelijk reglement van SBMS, september 2020. Ik ben bekend met het feit dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt ten behoeve van administratieve doeleinden en communicatie over de activiteiten van SBMS. Ik ben bekend met het feit dat mijn gegevens door SBMS ten behoeve van bovengenoemde doeleinden opgeslagen worden zolang ik vrijwilliger ben en niet langer worden bewaard dan strikt noodzakelijk. Ik ben bekend met het feit dat bij activiteiten van SBMS foto’s gemaakt en opgeslagen kunnen worden ten behoeve van publicatie op website, social media, nieuwsbrieven of gebruik in het jaarverslag. Klik hier voor het Huishoudelijk Reglement.