Museumhaven Spakenburg -

Opleiding 2023

Dinsdag 17 januari - Rode Loods

Opleiding 2023

Dinsdag 17 januari zijn de theorielessen voor Opstapper/Maat en Schipper weer begonnen. De inloop was vanaf 7 uur in de Rode loods op de scheepswerf Nieuwboer. 20 vrijwilligers waren aanwezig en in een geanimeerde sfeer werd kennisgemaakt met de nieuwe vrijwilligers. Het nieuwe lesprogramma werd doorgenomen en een stukje geschiedenis van Spakenburg. Het werd een fijne avond. De zin in het nieuwe seizoen was duidelijk merkbaar.
 
Omdat we dit jaar eerder beginnen hebben we meer tijd om onderwerpen die vorig jaar onderbelicht waren beter te behandelen.
Ad Kil heeft een uitgebreid programma opgesteld met een aantal nieuwe belangrijke onderdelen.
 
Ook als je de opleiding al gevolgd hebt is de nieuwe opzet is bijzonder geschikt om je kennis op te frissen en/of uit te breiden en blijf je op de hoogte van actuele gebeurtenissen.
 
Download het lesprogramma hier

WIJ ZIJN OP ZOEK NAAR JOU!

De Museumhaven Spakenburg vol historische vissersschepen vormt al eeuwen het gezicht van Spakenburg. Het koesteren en behouden van deze rijke historie, maar vooral het levend houden van deze Museumhaven met haar botters en scheepswerf zijn het hoofddoel van Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Willen we dat realiseren, dan heeft de Stichting veel vrijwilligers nodig voor meerdere taken/functies.

VACATURES

Bottervrijwilligers:

Schipper/Maat

In een groep van 10 personen doorloop je het opleidingsprogramma tot schipper of scheepsmaat op een traditionele botter. Aan de hand van o.m. het botterhandboek, filmfragmenten en een bottermodel leer je over de Spakenburgse historie, de botter, het varen/zeilen, het onderhoud de veiligheid, de omgang met gasten, het vertellen van verhalen, het geven van van rondleidingen, etc. De opleiding start in januari en wordt gegeven in de Rode Loods op de werf bij Scheepstimmerwerf Nieuwboer in Spakenburg.
Vanaf april, als het vaarseizoen begint, mag je als vrijwilliger mee met de bemanning op de botter. Je wordt dan begeleid en geïnstrueerd door ervaren bemanningsleden en schippers. Is je interesse voor het varen gewekt, dan kun je later ook meevaren tijdens de DARP wedstrijden.

Gastheren/vrouwen

Je ontvangt bezoekers, vertelt over de historie van vissersdorp, haven, werf en botters.

Heb je andere specialisaties bv. op educatiegebied?

Liever hand-en spandiensten verlenen? (bv. evenementen)


Welkom!

Als je je aangemeld hebt (VRIJWILLIGERS-Aanmelden vrijwilliger) word je uitgenodigt voor de vrijwilligersavond op 11 november en kun je kennismaken met de andere vrijwilligers.

Enthousiast geworden?

Of bel Henk Koelewijn: 06 24 50 43 34

Wordt ook donateur

Voor de Museumhaven van Spakenburg

Hoe mooi is ons dorp met zijn prachtige haven, dat lijkt soms zo gewoon voor de inwoners, maar dat is het niet. Onze Museumhaven met historische schepen is heel bijzonder en mag nooit verloren gaan. Daarom zou iedereen die zich betrokken voelt bij ons mooie dorp en dat in stand wil houden, donateur moeten worden. Dat kost niet zoveel, maar brengt ontzettend veel op voor nu en in de toekomst. Gewoon doen dus!

Bertina Hubertse
Betrokken inwoner en donateur

De museumhaven in Spakenburg is een lust voor het oog en geeft een uniek inkijkje in de historie van Spakenburg. Daarom ben ik heel blij te kunnen bijdragen aan het behoud van deze haven. We zouden allemaal te hulp moeten schieten!

Tim Kok
Inwoner en donateur