Museumhaven Spakenburg - Nieuws

Wil jij bijdragen aan het behoud van Museumhaven Spakenburg en haar botters? Kun je goed coördineren, structureren en communiceren? Dan wordt het tijd om eens kennis te komen maken onder het genot van een kopje koffie!
Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) heeft enkele jaren geleden het botter -opstap-plan opgestart. Dit als laagdrempelige manier voor lokale mensen en bezoekers om kennis te maken met de
Museumhaven Spakenburg en zijn fenomenale botters!

Aanmoedigingsbijdrage SBMS van € 2.000,- voor restauratie BU 5.

Op zaterdagochtend 28 december is door Zacharias van Diermen namens Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) de eerste aanmoedigingsbijdrage overhandigd.
Onder toeziend oog van een aantal vrijwilligers en bestuursleden had Jaap Koelewijn, eigenaar van de in 1889 te Spakenburg gebouwde botter BU 5, de primeur om als eerste botereigenaar een cheque van € 2.000,- in ontvangst nemen.
In de afgelopen maanden heeft Jaap Koelewijn de nodige restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan zijn botter, zodat die er op verschillende onderdelen weer als nieuw uitziet. De aanmoedigingsbijdrage is een mooie tegemoetkoming in de gemaakte kosten van de restauratie aan de BU 5.

De in 1885 te Hasselt gebouwde houten botter HK10 kwam in mei 2018 als eerste botter in bezit van Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Het schip is 12,50 meter lang, 4,20 meter breed en heeft een diepgang van 0,8 meter. Recent schreven wij al uitgebreid over de restauratie van de BU33. Deze botter is recent door burgemeester Van de Groep weer te water gelaten met een geheel nieuwe “huid”. Om de HK10 weer in een goede conditie te krijgen, is net als bij de BU33, groot onderhoud noodzakelijk.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is benaderd voor subsidie. Begin april 2019 viel de bevestiging op de mat met daarin de toekenning van een mooie subsidie!

De Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) bezit momenteel twee botters, te weten de HK10 en de BU33.
De HK10 werd afgelopen jaar niet alleen al regelmatig ingezet voor het botteropstappen, maar ook bij andere grootse evenementen in vissersplaatsen langs de Randmeren.
Tevens was zij opleidingsschip voor de groepen bottervrijwilligers van 2018 en 2019.
(Volgend jaar wordt daar ook de BU33 voor ingezet).

Dit voorjaar is er (weliswaar wat later dan vorig seizoen) een tweede groep vrijwilligers gestart met theorielessen in de Rode Loods. Hierbij werd tijdens de opleiding (door Bram Korpádi en Marian Erkelens Korpádi) gebruik gemaakt van het handboek vol informatie en lesstof. Ook foto’s en filmbeelden werden ingezet als lesmateriaal. Jeroen Ros heeft een avond gevuld met een rondleiding en informatie over de Scheepstimmerwerf. Tim van Halteren gaat binnenkort lesgeven in het knopen en splitsen van touw en Henk van Dorst gaat de vaarregels uitleggen. Oud-vissers zijn een avond te gast geweest met verhalen over hun visserijverleden. Zo was er een breed, gevarieerd lesaanbod.

Stichting Behoud Museumhaven is in het bezit van twee botters, te weten de HK 10 en de BU 33. Velen zullen zich met name deze laatste botter herinneren. In de nacht van 4 op 5 mei 2019 is deze 115 jaar oude botter gezonken in de haven van Spakenburg.

De in Huizen gebouwde botter BU33 is sinds november 2018 - na ruim 30 jaar in particulier eigendom geweest te zijn - in bezit van Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. 
Het schip is 13,65m lang, 4,40m breed en heeft een diepgang van 0,9m. Om het schip weer in een goede conditie te krijgen is groot onderhoud meer dan noodzakelijk.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds is benaderd voor subsidie. Begin april 2019 viel de bevestiging op de mat met daarin de toekenning van een mooie subsidie! Na de Zuidwalwedstrijden zou gestart worden met de eerste fase van de restauratie.

Citymanager Paul Hoogermolen overhandigde vanmiddag bij Museumhaven Spakenburg de eerste goodiebags aan opstappers uit Canada.
In de goodiebag zit toeristische informatie over Spakenburg plus presentjes van lokale ondernemers.
Iedereen die de komende tijd een vaartochtje met een botter boekt via www.museumhavenspakenburg.nl/nl/bottertocht krijgt zo'n leuk gevuld promo tasje.

Wanneer maak jij zo'n ontspannende bottertocht?

#vaartocht #botter #goodiebag #spakenburg #museumhaven

 

Haringparty Spakenburg

Prachtige opbrengst voor het eerste vaatje nieuwe haring, bestemd voor de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg tijdens de Nationale Haringdag in Spakenburg 12 juni 2019

Na een uitgebreid, ontbijtbuffet in een supergrote tent op het Spuiplein (verzorgd door Restaurant de Mandemaaker) kregen de botterschippers groepen gasten toegewezen. Met elkaar liepen ze naar de botters waarop ze de wedstrijd zouden gaan meezeilen vanuit Museumhaven Spakenburg.

Er stond een mooie bries, maar het zonnetje liet het toch wat afweten.De politieke delegatie aan boord van de BU65 was hevig geïnteresseerd in al het wel en wee rond de SBMS, haar missie en doelstellingen. Ook andere Spakenburgse hoogtepunten en bijzonderheden passeerden de revue, waarover ze enthousiast raakten. Ze meldden dat ze vast en zeker snel terug zouden komen. Er werd aan boord een glaasje korenwijn geschonken, waarna rondgegaan werd met de eerste verse nieuwe haringen geserveerd met een uitje en zuur. Smullen dus!

De botters en de haven, een onmisbaar beeld voor ons mooie dorp. Toch is het behouden van deze unieke culturele erfgoederen niet vanzelfsprekend. In de komende weken maak je kennis met mensen die betrokken zijn in de samenleving van Bunschoten Spakenburg. Ze hebben een hart voor de Museumhaven en haar botters. Vanuit dat hart zijn zij ook ambassadeur geworden van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Zij vertellen je meer over hun persoonlijke kijk op en ervaring met de haven en de botters.   

In deze vierde editie spreken wij predikant Gertjan van Harten.
Hoe kijkt hij - als iemand die geen geboren Spakenburger is - naar het unieke erfgoed van de Museumhaven en de botters.
En zijn er raakvlakken tussen het geloofsleven en de historie rondom de botters? 

De botters en de Museumhaven, een onmisbaar beeld voor ons mooie dorp. Toch is het behouden van dit unieke culturele erfgoed niet vanzelfsprekend. In de komende weken maak je kennis met mensen die betrokken zijn in de samenleving van Bunschoten Spakenburg en een hart hebben voor de Museumhaven en haar botters. Vanuit dat hart zijn zij ook ambassadeur geworden van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Zij vertellen je meer over hun persoonlijke kijk op en ervaring met de botters en de haven.

In deze derde editie neemt AnneGreet Koster je mee met haar visie op de botters en de haven en het belang daarvan voor de horeca en de middenstand.
Annegreet is bedrijfsleider en sommelier bij De Mandemaaker. Ze is daarmee, door de ligging van het restaurant, direct verbonden aan de haven en de botters.

Samen met Jannie van der Heijden kwam André van Duijn de Museumhaven Spakenburg binnenvaren voor opnamen van het nieuwe tv programma 'Denkend aan Holland'.
Tijdens hun bezoekje aan de Markt Spakenburg kochten ze uiteraard lekkers bij de kraam van het Stoepje. De verse vis kwam van Visspecialist De Oude Haven.
En daarna stapte de altijd vrolijke André even aan boord bij de bezige bijen van de SBMS op de botter HK10.
André ging natuurlijk graag op de foto met de bottervrijwilligers Joep van Bruggen, Jaap Blokhuis en Piet van Middelaar.


Wat een leuke enthousiaste groep weer!

Donderdagavond 16 mei was er weer cursusavond voor de nieuwe SBMS bottervrijwilligers 2019 in de Rode Loods bij Scheepstimmerwerf Nieuwboer.
Geboeid luisterden de tien nieuwelingen naar de geschiedenisverhalen van en over Spakenburg.
Aansluitend werden relevante informatieve films vertoond, onder meer over het visserijverleden van Spakenburg en de bouw van een botter.
Daarna was het prachtige scheepsmodel van een botter (gemaakt door Jan Manifarges) aan de beurt.
Er werd wat inleidende info en iets over de oorsprong van de botter verteld.
De cursisten reageerden meteen enthousiast en stelden honderd-en-een vragen.
Maar de uitgebreide les over de onderdelen van de botter volgt later nog voor deze super geïnteresserde groep.

De botters en de haven, een onmisbaar beeld voor ons mooie dorp. Toch is het behouden van deze unieke culturele erfgoederen niet vanzelfsprekend. In de komende weken maak je kennis met mensen die betrokken zijn in de samenleving van Bunschoten/Spakenburg. Die bovendien een hart hebben voor de botters en de Museumhaven. Vanuit hun hart zijn zij ook ambassadeur geworden van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Zij vertellen je meer over hun persoonlijke visie op en ervaring met de botters en de haven.

In deze tweede editie neemt Melis van de Groep je mee in het dorp waar hij burgemeester is.
Hij vertelt over het belang van de botters in de Museumhaven en over zijn eigen familiehistorie met betrekking tot het varende culturele erfgoed.

Om met de deur in huis te vallen. Wat wilt u allereerst kwijt over de botters en de haven?
Onze Museumhaven Spakenburg, met botters, Scheepstimmerwerf Nieuwboer en visafslag vormen samen een uniek levend openluchtmuseum. Mensen die hier voor het eerst komen, vragen ons waarom zij dit eerder niet wisten. We moeten ons realiseren dat als wij het over Spakenburg hebben, hun beeld soms heel anders is. Laat ons het volledige en goede verhaal vertellen en de juiste beelden laten zien.

Maandagochtend 6 mei werd met pompen op volle kracht en hozen met man en macht de gisteren gezonken botter BU33 weer droog gemaakt. Hij drijft weer!
's Middags vond de expertise plaats met de verzekering, Marco Venendaal van Scheepstimmerwerf Nieuwboer en Rut Heinen van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg(SBMS).
De bottervrijwilligers hebben de motor al weer aan de praat gekregen, mooie prestatie!

 

Toen een van de nieuwe bottervrijwilligers zondagochtend 5 mei 2019 langs de Museumhaven Spakenburg liep, trof hij de BU33 zo aan: gezonken!
Wat 'n domper voor de SBMS die het schip recent aankocht!
Gelukkig heeft Marco Venendaal van Scheepstimmerwerf Nieuwboer het schip voor nu kunnen fixeren.
Maandag wordt verdere actie ondernomen.
De vrijwilligers zijn onderling nu al enthousiast bezig hun inzet en hulp te coördineren voor de werkzaamheden van de komende week. Top!
Eens te meer toont dit aan hoe hard de ondersteuning van de SBMS nodig is !
Steun jij de Stichting al?
Doneren kan hier:
https://www.museumhavenspakenburg.nl/nl/steunen/doneren

De botters in de Museumhaven, een onmisbaar beeld voor ons mooie dorp. Toch is het behouden van deze unieke culturele erfgoederen niet vanzelfsprekend.
In de komende weken maak je kennis met meerdere mensen. Zij zijn betrokken bij de samenleving van Bunschoten Spakenburg en hebben een hart voor de Museumhaven en haar botters.
Vanuit dat hart zijn zij ook ambassadeur geworden van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg . Zij vertellen je meer over hun persoonlijke kijk en ervaring rondom de botters en de haven.

In deze eerste editie kijk je mee met
Henk Koelewijn, directeur van het Oostwende College,
liefhebber van zeilen en iemand met een rijke Spakenburgse geschiedenis!

Vrijdag 21 december waren alle bottervrijwilligers uitgenodigd op de Scheepstimmerwerf. Werd het werfpersoneel verblijd met originele kerstpakketten, de vrijwilligers werden verwelkomd met een drankje en daarna werd er door iedereen genoten van meerdere heerlijke salades, naanbrood en gebraden kippetjes.

Het samenzijn werd voortgezet in de timmerwerkplaats. Na het welkom door Harry Ros werd het afgelopen opleidingsjaar geëvalueerd. Enkele vrijwilligers hadden hun verbeterpunten op papier gezet. De positieve dan wel negatieve ervaringen kunnen zo gebruikt worden voor het optimaliseren van de opleiding voor de komende jaren.

Op 17 december 2018 moesten we met pijn in ons hart afscheid nemen van cultureel medewerker van de gemeente Bunschoten, Vincent de Kieviet. Hij heeft een stevig fundament gelegd bij het voorbereiden en oprichten van de SBMS. Het was fijn samenwerken met hem. Niet alleen om zijn kennis op velerlei terreinen, maar ook om zijn constructieve inzet en vriendelijke persoonlijkheid. Van verschillende disciplines kreeg hij lovende woorden voor zijn geleverde bijdrage aan meerdere culturele ontwikkelingen. Velen kwamen hem gedag zeggen, bedanken en succes wensen in zijn nieuwe baan. We zijn benieuwd wie hem gaat opvolgen.

De goedheiligman zou eigenlijk pas op zaterdag de 17e in de Museumhaven van Spakenburg aankomen, maar op vrijdag 16 november speelden Bert van Eijden en Ans Huurdeman van Restaurant de Mandemaaker al voor Sinterklaas.
Zij hadden ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van hun sfeervolle horecagelegenheid op 28 april 2016 een swingend havenconcert georganiseerd in samenwerking met enkele sponsoren. Hiervan was nog een financieel restant overgebleven.
Dit bedrag wilden zij - als trouwe sponsors en fervente liefhebbers van Museumhaven, botters en scheepstimmerwerf - schenken aan de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS). 
Die kan dat geld dan besteden voor het haar gestelde doel: de botters hier èn in de vaart houden!


Van verschillende disciplines waren mensen uitgenodigd dit gebeuren bij te wonen om er zo een officieel tintje aan te geven.
Ieder werd ontvangen met een kopje thee of koffie met lekkers.

In aanwezigheid van bottereigenaren,  bottervrijwilligers en botterliefhebbers ontving penningmeester Wijnand Bonneveld van de SBMS uit handen van Bert van Eijden een cheque met het fantastische bedrag van maar liefst € 6500! Geweldig!
Daar werd met veel enthousiasme voor geapplaudisseerd en er werd uiteraard op geproost met een drankje!
Het vrolijke gebeuren werd feestelijk afgesloten met gezellige borrel- en botterpraat. 

RTV Bunschoten filmde dit alles, te vinden op hun kanaal op YouTube. Wil jij ook de botters steunen? Ga naar www.museumhavenspakenburg.nl/steunen

 

Zaterdagochtend 3 november 2018 overhandigde Stef van Saled LED verlichting weer de strengen ledverlichting (elk van 40m) aan Bram Kok.
SALED sponsort dat ook dit jaar weer en wil hiermee de botters letterlijk in de ‘schijnwerpers’ zetten om zo te helpen aandacht te genereren voor dit unieke culturele erfgoed.

Bram Kok is enthousiast lid van de commissie Marketing en Communicatie van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg.
Hij verdeelt de lichtstrengen over de schippers. Zij gaan hun botters/kotters in de spotlights zetten nu de donkere dagen weer zijn begonnen.
Sommigen gaan eerst nog de helling op voordat de verlichting in top kan, anderen (in de 'hongdehemel') doen het binnenkort.
De schippers ontvangen elk een vergoeding voor stroomkosten van de SBMS. 

Was het Spakenburgse Centrum al weer gezellig versierd, nu wordt ook de Museumhaven weer sfeervol verlicht.
Namens botters en bewoners bedankt SALED, Stef en Bram!
Ze stonden voor deze foto overigens voor het nieuwe informatiebord in de vorm van een botterzwaard, geplaatst op initiatief van de eerder genoemde commissie van de SBMS!) Wist je trouwens dat ook jij de botters kunt steunen? Ga naar: www.museumhavenspakenburg.nl/steunen.