Museumhaven Spakenburg - Interview met AnneGreet Koster, sommelier bij Restaurant de Mandemaaker

Interview met AnneGreet Koster, sommelier bij Restaurant de Mandemaaker

De botters en de Museumhaven, een onmisbaar beeld voor ons mooie dorp. Toch is het behouden van dit unieke culturele erfgoed niet vanzelfsprekend. In de komende weken maak je kennis met mensen die betrokken zijn in de samenleving van Bunschoten Spakenburg en een hart hebben voor de Museumhaven en haar botters. Vanuit dat hart zijn zij ook ambassadeur geworden van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Zij vertellen je meer over hun persoonlijke kijk op en ervaring met de botters en de haven.

In deze derde editie neemt AnneGreet Koster je mee met haar visie op de botters en de haven en het belang daarvan voor de horeca en de middenstand.
Annegreet is bedrijfsleider en sommelier bij De Mandemaaker. Ze is daarmee, door de ligging van het restaurant, direct verbonden aan de haven en de botters.

Om met de deur in huis te vallen. Wat wil je allereerst kwijt over de botters en de Museumhaven?
Onmisbaar voor ons als inwoners en voor het dorp. Zonder de botters en de Museumhaven is er geen Spakenburg. Het is een groot stuk van de identiteit van ons dorp.

Wat is jouw gevoel als je bij de haven staat en de botters ziet liggen?
Ja fantastisch! Als ik met mooi weer op het terras gasten bedien en naar de haven kijk, heb ik altijd het gevoel dat ik op vakantie ben. Maar ik vind het vooral mooi om te zien dat er nog steeds gewerkt wordt op de botters. Dat het niet alleen decor is, maar dat het oude ambacht nog kan worden toegepast. Dat wij als inwoners, maar ook de winkeliers en de horeca er nog iets aan hebben door het toerisme erop toe te passen.

Wat zou het voor impact hebben als de botters uit de Museumhaven van Spakenburg zouden verdwijnen?
Dit zou Spakenburg van de kaart vegen. Toeristen komen juist voor onze haven. Toeristen uit Nederland maar ook veel uit het buitenland. Als bedrijven aan klanten het dorp laten zien, dan laten ze eerst de haven zien. Dit is uniek in Europa. Bedrijven zijn ook trots op onze haven en kunnen de link leggen met vaardigheden en competenties in hun eigen vakgebied. Daarna komen ze bij ons lunchen en bestellen dan vaak een visserslunch met uitzicht op de haven.
Ik merk aan de bedrijven die zo’n rondleiding geven dat ze echt trots zijn op waar ze vandaan komen. De klanten vinden het ook mooi om te zien hoe zo’n bedrijf met trots de haven laat zien en zo ook een stukje persoonlijke identiteit leren kennen van het bedrijf waar ze zaken mee willen doen.

Hoe belangrijk zijn de botters en de haven voor de horeca en de middenstand in het dorp?

Ja ook voor de horeca en de middenstand zijn ze ontzettend belangrijk. Dit maakt ons dorp compleet.
Een dagje Spakenburg is voor velen alsof ze een dag op vakantie zijn. Zelfs als er mensen uit bijvoorbeeld Baarn komen lunchen of dineren hebben ze echt het gevoel dat ze op vakantie zijn. We maken er als dorp een complete beleving van. De winkeliers zorgen dat hun winkels er op hun best uitzien en de horeca biedt voor ieder wat wils.
Door zo’n prachtige omgeving met in het bijzonder de Museumhaven zou je bijna kunnen zeggen dat wij zelf als inwoners niet ver weg op vakantie hoeven te gaan.
Het is super om hier in de zomer te zijn! Overigens is het in de andere seizoenen ook heel mooi, in de winter bijvoorbeeld als de sfeerverlichting ook in de botters hangt.

Vaar je zelf wel eens mee op een botter of heb je wel eens gevaren op een botter en hoe zijn die ervaringen?
Ik ben vorig jaar pas voor het eerst geweest, maar ik was meteen verkocht! De eerste keer was met de Zuidwalwedstrijden en wát was dat een beleving zeg!
Het was één groot feest van begin tot eind. Van de ontvangst met schippersontbijt, tot het terugvaren in de haven met het daarbij horende feest. Aan
boord met nog honderden mensen, varend op het Eemmeer met zoveel botters, dan merk je dat dit echt uniek is.
De mensen zijn allemaal zo trots op dat moment, op alles wat ze die dag zien.
Ik ben vorig jaar meteen nog een keer geweest, dit was zakelijk met mensen die hier niet vandaan komen.
En dan weer merk je hoe uniek dit is. Iedereen ervaart het varen als geweldig en vooral op zulke mooie authentieke vissersschepen.

Welke kansen liggen er om de haven en de botters te behouden? Welke rol kunnen horeca en middenstand daarin spelen?
Met zijn allen staan we sterk en samenwerken is niet alleen goed voor de ander maar ook voor jezelf. Samen kun je ook dingen organiseren die je alleen niet zou kunnen. Ik denk dus dat het sleutelwoord samenwerking is, niet alleen als het gaat om de botters en de Museumhaven, maar over alles wat we in het centrum van ons dorp kunnen bereiken.
Dit is goed voor het toerisme - de mensen van buitenaf kun je dan een nog completere beleving aanbieden - maar ook voor onze eigen inwoners.

Wil je als laatste nog wat kwijt?
Onze generatie moet echt de kennis en de passie overnemen van de oudere generatie. Het is volgens mij enorm belangrijk dat ook jongere mensen bezig zijn met de Museumhaven en haar botters omdat dit geheel anders misschien verloren gaat. Dit is niet alleen zo voor de botters en de haven, maar ook voor evenementen zoals de Visserijdag en de Spakenburgse dagen.

Wil jij ook donateur worden en voor het behoud van de Museumhaven en haar botters zorgen?
Ga dan naar: www.museumhavenspakenburg.nl/nl/steunen/doneren

Interview: Marijn de Graaf