Museumhaven Spakenburg - Interview met burgemeester Melis van de Groep.

Interview met burgemeester Melis van de Groep.

De botters en de haven, een onmisbaar beeld voor ons mooie dorp. Toch is het behouden van deze unieke culturele erfgoederen niet vanzelfsprekend. In de komende weken maak je kennis met mensen die betrokken zijn in de samenleving van Bunschoten/Spakenburg. Die bovendien een hart hebben voor de botters en de Museumhaven. Vanuit hun hart zijn zij ook ambassadeur geworden van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Zij vertellen je meer over hun persoonlijke visie op en ervaring met de botters en de haven.

In deze tweede editie neemt Melis van de Groep je mee in het dorp waar hij burgemeester is.
Hij vertelt over het belang van de botters in de Museumhaven en over zijn eigen familiehistorie met betrekking tot het varende culturele erfgoed.

Om met de deur in huis te vallen. Wat wilt u allereerst kwijt over de botters en de haven?
Onze Museumhaven Spakenburg, met botters, Scheepstimmerwerf Nieuwboer en visafslag vormen samen een uniek levend openluchtmuseum. Mensen die hier voor het eerst komen, vragen ons waarom zij dit eerder niet wisten. We moeten ons realiseren dat als wij het over Spakenburg hebben, hun beeld soms heel anders is. Laat ons het volledige en goede verhaal vertellen en de juiste beelden laten zien.

Wat is uw gevoel als u bij de Museumhaven staat en de botters ziet liggen?
Trots. Op onze visserijgeschiedenis, op de inspanningen van velen om dit tot op heden te behouden en trots dat ik als burgemeester hieraan een bijdrage mag leveren.

Heeft uw familie in het verleden nog een connectie gehad met de botters en de visserij?
Jazeker, mijn opa Melis van de Groep (Melis van Cas) was tot in de jaren zestig visser.
Hij voer (samen met anderen) met het nummer BU7 op diverse schepen: een botter, een bons en een kwak.
Het laatstgenoemde schip ontplofte in 1956 in de Nieuwe Haven, met opa aan boord. Hij overleefde dat wonderwel.
Mijn vader Jacob van de Groep viste ook, tot eind jaren vijftig, eerst hier en later op een logger op de Noordzee.

Wat zou het voor impact hebben als de botters uit de haven van Spakenburg zouden verdwijnen?
Ik moet er niet aan denken: een grote ramp. De lege haventjes van diverse voormalige Zuiderzeeplaatsen zijn een baken in zee. Dus moeten we alles doen om dat te voorkomen.

Vaart u zelf nog wel eens mee op een botter en hoe zijn die ervaringen?
Ja, een enkele keer bij het wedstrijdzeilen, maar daar heb ik gewoon te weinig tijd voor. Met het college varen we soms met gasten: die kijken hun ogen uit. En menig subsidie van provincie en rijk voor de instandhouding van Museumhaven en scheepstimmerwerf zijn ook door een bottertocht binnengeloodst.

Welke kansen ziet u met betrekking tot het behouden van de Museumhaven en de botters?
Een aantal jaren geleden werd terecht de noodklok geluid. En het gevaar is nog steeds niet geweken. Maar met grote betrokkenheid en roerende eensgezindheid worden er nu kansen gepakt en de schouders eronder gezet, dat vind ik al een enorme winst. Dat er zoveel bevlogen jongeren zijn die bij de SBMS of in de jeugdopleiding willen deelnemen is top. We zien dat ook terug in de enthousiaste deelname van veel jonge mensen aan de Visserijdag. De tijd lijkt, en is mijn ogen, dan ook rijp.

Welke rol speelt de gemeente in het gebeuren rondom de Museumhaven en de botters?
De gemeente Bunschoten beseft hoe belangrijk dit is en heeft zonder veel politieke verschillen altijd gekozen als gemeente die dingen te doen die tot de mogelijkheden behoorden. De laatste restauraties aan de werf en de havens, de aanleg van de sluis bij ’t Spui, de vormgeving van de waterkering, maar ook de subsidiëring op het liggeld van de botters zijn daar voorbeelden van. En we hebben het proces (vanuit een Masterplan) dat leidde tot de oprichting van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg samen met alle belanghebbenden gestalte mogen geven. En wij blijven als gemeente die stichting natuurlijk een warm hart toedragen.

Wilt u de inwoners van Bunschoten-Spakenburg nog wat op het hart drukken met betrekking tot de botters en de Museumhaven?
Ik wil vooral de wens uitspreken dat wij allemaal iets gaan doen om dit mooie stukje Spakenburg levendig te laten blijven.
Doe mee, word donateur. Samen kunnen we zorgen voor een goede financiële basis voor dit belangrijke eigen varend erfgoed. Help de Museumhaven Spakenburg te behouden!

Wilt u ook donateur worden en voor het behoud van de haven en de botters zorgen? Ga dan naar: museumhavenspakenburg.nl/doneren