Museumhaven Spakenburg - Bottervrijwilligers 2019

Bottervrijwilligers 2019

De Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS) bezit momenteel twee botters, te weten de HK10 en de BU33.
De HK10 werd afgelopen jaar niet alleen al regelmatig ingezet voor het botteropstappen, maar ook bij andere grootse evenementen in vissersplaatsen langs de Randmeren.
Tevens was zij opleidingsschip voor de groepen bottervrijwilligers van 2018 en 2019.
(Volgend jaar wordt daar ook de BU33 voor ingezet).

Dit voorjaar is er (weliswaar wat later dan vorig seizoen) een tweede groep vrijwilligers gestart met theorielessen in de Rode Loods. Hierbij werd tijdens de opleiding (door Bram Korpádi en Marian Erkelens Korpádi) gebruik gemaakt van het handboek vol informatie en lesstof. Ook foto’s en filmbeelden werden ingezet als lesmateriaal. Jeroen Ros heeft een avond gevuld met een rondleiding en informatie over de Scheepstimmerwerf. Tim van Halteren gaat binnenkort lesgeven in het knopen en splitsen van touw en Henk van Dorst gaat de vaarregels uitleggen. Oud-vissers zijn een avond te gast geweest met verhalen over hun visserijverleden. Zo was er een breed, gevarieerd lesaanbod.


De groep was vanaf het begin al gelijk enthousiast, zat vol vragen en wilde liefst meteen aan de slag. Al snel werd dan ook besloten mee te gaan zeilen op de dinsdagavonden tijdens de DARP competitiewedstrijden. Ook enkele gevorderden van het voorgaande jaar sloten zich hierbij weer aan om hun ervaring uit te breiden.

Aanvankelijk achteraan startend kon de groep vrijwilligers zich eerst alle handelingen goed eigen maken. Er werd hen tijdens het varen van alles uitgelegd over koersen, banen, windrichting, laveren, zeilstanden, trimmen, etc. Langzaam maar zeker groeiden de vaardigheden en het zeilinzicht dusdanig, dat ze tegen het eind van het seizoen als (bijna) volwaardige bemanning mee konden in het wedstrijdveld.

Het enthousiasme van deze groep is duidelijk aangewakkerd door vaak en veel in de praktijk de zeiltechnieken te oefenen. De theorielessen lopen nog, maar zijn eind oktober afgelopen, waarna de bottervrijwilligers voor hun vaarbewijs op kunnen. De lessen daarvoor worden deze winter gegeven bij jachthaven Nieuwboer. Het examen wordt landelijk op een centrale plaats afgenomen.

Naast de theorie- en praktijklessen hebben de vrijwilligers zich ook al volledig ingezet bij het nodige onderhoudswerk aan beide botters. Er werd aan de HK10 geschuurd, gelakt, de motor volledig nagekeken, de top van de mast gerestaureerd, etc.
Bij het slopen van de oude onderdelen van de BU33 hebben ze onder de bezielende leiding van Rut Heinen met man en macht met al hun krachten de zware klus geklaard, zodat de vaklieden van de Scheepstimmerwerf ‘schoon’ konden beginnen.
Een productief jaar voor de SBMS: twee schepen waarvoor nu voldoende mensen met kennis en ervaring aanwezig zijn om volgend jaar beide niet alleen te onderhouden, maar ook te bemannen bij evenementen en het botteropstappen!


Zie jij het ook wel zitten zo’n vrijwilliger te worden? Geef je dan hier op voor volgend jaar!
https://www.museumhavenspakenburg.nl/nl/vrijwilligers