Museumhaven Spakenburg - Dagje historie voor de toekomst.

Dagje historie voor de toekomst.

Voor het project ‘Educatie basisonderwijs’ van SBMS, bezoekt Jan van Houwelingen ,als gastdocent, jaarlijks 11 basisscholen om de Museumhaven, de scheepswerf en de historische vissersschepen onder de aandacht te brengen bij de jeugd.
De leerlingen van de groepen 7 en 8 leren hoe de visserij in Spakenburg zich ontwikkeld heeft, wat de gevolgen waren van de afsluiting van de Zuiderzee en wat er nog overgebleven is uit die tijd.
Het project bestaat uit een gastles op school, een bottertocht met de leerlingen en een verwerkingsles.
De leerlingen krijgen allemaal een informatieboekje dat ze mogen houden. Daarin staat genoeg lesstof voor zowel binnenschoolse- als huiswerkopdrachten. Bijvoorbeeld een fotopuzzeltocht rond de haven.
Eindelijk was het voor de leerlingen van de basisschool ‘De Wegwijzer’ zover dat ze een bottertocht mochten maken. Net als vroeger de vissers voeren ze de ‘Oude haven’ uit. Het plezier en de energie van de kinderen spatte er van af. De schipper en zijn maat waren druk met beantwoorden van alle vragen, waar alles voor diende en hoe het werkte. Op de terugweg ging de fok omhoog en werd er gezeild. Weer een totaal ander gevoel.
Al met al een bijzondere ervaring voor de kinderen. Dank aan de schippers en hun maten voor hun vrijwillige inzet.