Museumhaven Spakenburg - € 17.000 voor de Parels van Spakenburg!
Haringparty Spakenburg

€ 17.000 voor de Parels van Spakenburg!

Prachtige opbrengst voor het eerste vaatje nieuwe haring, bestemd voor de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg tijdens de Nationale Haringdag in Spakenburg 12 juni 2019

Na een uitgebreid, ontbijtbuffet in een supergrote tent op het Spuiplein (verzorgd door Restaurant de Mandemaaker) kregen de botterschippers groepen gasten toegewezen. Met elkaar liepen ze naar de botters waarop ze de wedstrijd zouden gaan meezeilen vanuit Museumhaven Spakenburg.

Er stond een mooie bries, maar het zonnetje liet het toch wat afweten.De politieke delegatie aan boord van de BU65 was hevig geïnteresseerd in al het wel en wee rond de SBMS, haar missie en doelstellingen. Ook andere Spakenburgse hoogtepunten en bijzonderheden passeerden de revue, waarover ze enthousiast raakten. Ze meldden dat ze vast en zeker snel terug zouden komen. Er werd aan boord een glaasje korenwijn geschonken, waarna rondgegaan werd met de eerste verse nieuwe haringen geserveerd met een uitje en zuur. Smullen dus!

De wedstrijd ontrolde zich en de telefooncamera's bleven maar knippen om zo veel mogelijk herinneringen aan de ontspannende tocht mee naar huis te kunnen nemen. De lunch werd vervolgens nog aan boord genuttigd terwijl het schip na het finish-sein weer de haven in werd gevaren. Jammer genoeg braken boven de Museumhaven toen de stortbuien los die eerder al buitengaats dreigden. Snel werd de vlucht genomen naar de tent op het Spuiplein in plaats van te kunnen genieten van een gezellige nazit aan boord.

Toch werd het ook daar een knusse boel. Terwijl aan het eind van de middag Restaurant de Mandemaaker alle gasten verwende met een buffet van 16 heerlijke, gevarieerde hapjes - steeds op andere wijze creatief geserveerd aan de tafels - begon op het podium de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring. Weinigen zullen meegekregen hebben, dat dat vaatje officieel in klederdracht van boord bij de BU210 gehaald werd, dit vanwege de regen. Het werd een doldwaze Amerikaanse veiling, waarbij Urker en Spakenburgse vishandelaren elkaar tot grote hoogte qua bieden wisten te brengen. Hilariteit alom in de tent!

Toen het eindresultaat bekend werd, volgde dan ook een daverend applaus: het vaatje had maar liefst €17.000 opgebracht! En die opbrengst werd geschonken aan de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg! Een prachtig gebaar hoe de visverkopers de voormalige vissersschepen in de Museumhaven een forse steun in de rug gaven! TOP. Ook na het dankwoord van SBMS voorzitter Marc Schoonebeek volgde dan nogmaals een oorverdovende ovatie voor de bieders en hun royale geste. En het bleef nog even gezellig......Dank Visvereniging Spakenburg!