Vrijwilligers

Vrijwilligers maken het verschil. Onze stichting draait volledig op de belangeloze inzet van onze vrijwilligers. Onderhoud aan onze opleidingsschepen, deelname aan zeilevenementen, het organiseren van walevenementen, het regelen van subsidies & sponsoren en de hele organisatie daaromheen. En dat is me toch leuk. 

Vrijwilligers aan de slag

wat doen we allemaal?

zuidwal-2017

Botteropleiding

Vrijwilligers opleiden van scheepsmaat tot allround schipper van een botter. Met  ons opleidingsprogramma kan je verschillende deelcertificaten behalen. Je leert over de historie, het varen en zeilen, het onderhoud, de veiligheid, het varen met gasten, wedstrijdzeilen en algemene vaarregels.

Bottertocht_Spakenburg1

Botter opstappen

Gedurende het vaarseizoen van mei t/m september krijg je al varend een uur lang uitleg over de werking van het schip en de historie van het vissen met botters. De schipper & maat/verteller nemen per keer maximaal 12 gasten mee per boot. Meestal varen er meerdere boten tegelijk. 

BU33-werf

Botteronderhoud

Een botter is vaak meer dan 100 jaar oud en vergt veel en regelmatig onderhoud. Er valt altijd wat te timmeren, schuren of te lakken. Je bepaalt zelf wanneer en hoelang je wilt klussen. Op de authentieke botterhelling of vaak gewoon in de haven zelf. Werk je graag met je handen, meld je dan aan.

SBMS-Educatie-440

Educatie

Voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in heel Bunschoten Spakenburg is een project gestart om de museumhaven, de scheepswerf en de historische vissersschepen onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Ze krijgen daarbij op school goed verzorgde gastlessen en gaan mee op een bottertocht.

IMG_4350

Communicatie

We promoten, vertegenwoordigen en verkopen de hele museumhaven van Spakenburg. We staan als museumhaven al sinds jaar en dag in de top-3 bestemmingen van Spakenburg. We communiceren via onze socials, website, nieuwsbrieven en het jaarverslag. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan direct bij het onderdeel doneren.

zuidwal-2019-haven-420

Evenementen

Promotie van ons varend erfgoed gaat verder dan alleen onze eigen haven. In het vaarseizoen organiseren ze in oude vissersplaatsen langs de hele voormalige Zuiderzee zeilevenementen. Meestal met een bedrijvendag (sponsors), kaartjesvaren (toeristen) en soms met een bemanningswedstrijd (opleiding). Naast promotie van ons varend erfgoed, is dit ook een directe inkomstenbron.

Ja ik word vrijwilliger

en wil leren varen met een botter

Wat voor vrijwilliger wil je zijn?
Ervaring met zeilen
Specifieke vaardigheden of kennis (bv. Technisch)
Ik meld mij aan als vrijwilliger bij Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (hierna SBMS) Ik heb kennisgenomen van artikel 7 en artikel 8 van het huishoudelijk reglement van SBMS, september 2020. Ik ben bekend met het feit dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt ten behoeve van administratieve doeleinden en communicatie over de activiteiten van SBMS. Ik ben bekend met het feit dat mijn gegevens door SBMS ten behoeve van bovengenoemde doeleinden opgeslagen worden zolang ik vrijwilliger ben en niet langer worden bewaard dan strikt noodzakelijk. Ik ben bekend met het feit dat bij activiteiten van SBMS foto’s gemaakt en opgeslagen kunnen worden ten behoeve van publicatie op website, social media, nieuwsbrieven of gebruik in het jaarverslag. Klik hier voor het Huishoudelijk Reglement.